Hoe voel ik me fijn!?

Hoe voel ik me fijn!?
Natuurlijk is dat voor iedereen anders, we zijn allemaal uniek. En toch heeft ook ieder mens ook hetzelfde nodig:

 • Liefde
  Iedereen heeft het nodig dat er van hem gehouden wordt, weten dat je geliefd bent. Ook zelf-liefde is essentieel; als je niet van jezelf houdt, kun je ook geen liefde geven of ontvangen.
 • Verzorging of zorg
  Je hebt eten nodig en drinken, liefst natuurlijk ook gezonde voeding. Je lichaam onderhouden, ook met beweging. Op tijd rust nemen, tijd voor jezelf nemen. En als je ziek bent, is het ook fijn als je iemand hebt die voor je zorgt.
 • Aandacht 
  Het is belangrijk dat er iemand is die naar je luistert, die je advies geeft als je het nodig hebt. Iemand die een goed woord voor je heeft, een compliment. Die een arm om je heen slaat om je te troosten. Die, als je iets gemaakt hebt, met interesse ernaar kijkt. En ook aandacht voor jezelf, voor wat je zelf nodig hebt.
Geborgenheid
Geborgenheid

Als je jezelf voorziet in deze behoeften (of als kind wordt voorzien in deze behoeften), dan heb je een basis van waaruit je jezelf kunt ontwikkelen, je kunt leren. Er is ruimte om te ervaren, om te beleven. Aan die ruimte zijn ook weer grenzen. Natuurlijke grenzen ook vaak, omdat je rekening houdt met anderen, je bent nu eenmaal niet alleen. En je kunt niet alles tegelijk doen dus keuzes maken, hoort er ook bij.

Wij hebben niet geleerd om in onze behoeften te voorzien
Voor velen van ons geldt dat we moeite hebben om in onze basisbehoeften te voorzien. We hebben niet geleerd om voor onszelf te zorgen. Eén van de belangrijkste waarden die in onze cultuur is opgenomen, is dat we goed (en aardig) voor anderen moeten zijn en dat we altijd voor anderen klaar moeten staan. In mijn praktijk zie ik daardoor veel mensen die geleerd hebben voor anderen te zorgen maar niet voor zichzelf. Waardoor ze bijvoorbeeld zichzelf vaak uitputten en/of zichzelf niet goed genoeg vinden.

Veiligheidsinstructie

Waarom het belangrijk is om wél jezelf te voorzien in deze behoeften
Allemaal kennen we het gezegde “heb je naaste lief zoals jezelf”.  Dat lijkt zo gewoon. Maar dat kan alleen als je jezelf op de eerste plaats zet. Zoveel je van jezelf houdt en jezelf voorziet in je behoeften, kun je van een ander houden en een ander voorzien in zijn behoeften.  Alleen wat jezelf bezit, kun je (weg)geven!
In alle EHBO-situaties en rampscenario’s wordt altijd benadrukt dat je eerst voor jezelf moet zorgen voordat je een ander kunt redden. Als je dat niet doet, is de kans zeer groot dat zowel jij als degene die je probeert te redden het niet overleven. Denk maar even aan het vliegtuig, waar de instructie wordt gegeven om het zuurstofmasker eerst zelf op te doen en daarna bij je kind.

Dus het is belangrijk om jezelf te voorzien in je behoeften om:

 1. jezelf fijn te voelen en
 2. er voor anderen, je naasten, te kunnen zijn.

Hoe voel ik me dan fijn!?
Door je allereerst in je basisbehoeften te voorzien. Vanuit die basis kun je leven.
Als je dat niet geleerd hebt, ben je – deels – gaan overleven. Je hebt manieren aangeleerd, als kind al, om zoveel mogelijk in die behoeften te worden voorzien. Die manieren kunnen je belemmeren. Om je weer fijn te voelen, om jezelf in je behoeften te voorzien, is het essentieel om je te ontdoen van die manieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jij bent je eigen expert